Sposób przygotowania:
Chleb Lees Sourdough
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę, dodać zakwas i wodę, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę. Po tym czasie wsypać siemię lniane i sól, zagnieść ponownie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki (30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać zwilżoną w wodzie dłonią, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto dostatecznie wyrosło wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pic 20 minut. zmniejszyć do 210 stopni i dopiekać około 20 minut aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce