Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb Lees Sourdough

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny pszenny chleb na zakwasie żytnim z mąki pełnoziarnistej. Wzbogacony o złociste siemię lniane, jest nie tylko pyszny ale i zdrowy

Chleb Lees Sourdough Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb Lees Sourdough

 

  • Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • Ciasto właściwe:
  • 280 g wody
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 11 g soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego złotego

 

Sposób przygotowania:

Chleb Lees Sourdough
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę, dodać zakwas i wodę, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę. Po tym czasie wsypać siemię lniane i sól, zagnieść ponownie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki (30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać zwilżoną w wodzie dłonią, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto dostatecznie wyrosło wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pic 20 minut. zmniejszyć do 210 stopni i dopiekać około 20 minut aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce
Chleb Lees Sourdough
do misy robota wsypać mąkę, dodać zakwas i wodę, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę.
Chleb Lees Sourdough
Po tym czasie wsypać siemię lniane i sól, zagnieść ponownie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb Lees Sourdough
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki (30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać zwilżoną w wodzie dłonią, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Chleb Lees Sourdough
Po tym czasie gdy ciasto dostatecznie wyrosło wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pic 20 minut. zmniejszyć do 210 stopni