migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chleb mieszany z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny chlebek na zakwasie z dodatkiem złocistej cebulki. Chlebek jest mieszany, bo z różnych resztkowych mąk, które znalazłam w szafce.

Chleb mieszany z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb mieszany z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Chleb mieszany z cebulką
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i zrumnienić na oleju.

W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek.

Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3- 4 godziny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.

Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.
Chleb mieszany z cebulką
W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej.
Chleb mieszany z cebulką
Następnie połączyć zawartość obu misek. Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto.
Chleb mieszany z cebulką
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3- 4 godziny.

Tagi:

chleb