Sposób przygotowania:
Chleb mieszany z cebulką
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i zrumnienić na oleju.
W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek.
Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3- 4 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.
W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek.
Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3- 4 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.