Sposób przygotowania:
Chleb mieszany na zakwasie z nasionami
Do głębokiego naczynia wsypać obie mąki, wodę /z drożdżami/, zaczyn, miód i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników. Dodać sól, nasiona lnu , kminu i kontynuować wyrabianie ciasta ok.5-6 min. /ciasto jest dość luźne i kleiste/. Naczynie z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /u mnie trwało to ok.2 godz/ przełożyć je do natłuszczonej i dokładnie obsypanej otrębami foremki /30-10cm/. Wyrównać wierzch drewnianą łyżka namoczoną w zimnej wodzie, posypać nasionami lnu lub kminu i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Foremką można włożyć do dużego foliowego worka lub przykryć ściereczką. Po upływie ok 2 godz. /ciasto powinno wypełnić foremkę/ wstawić chlebek do zimnego piekarnika i nastawić temp.na 200 st.C. na 50-60 min. /po 30 min. obniżyłam temp. do 190 st.C, a wierzch chleba spryskałam wodą/.W czasie pieczenia chlebek jeszcze ładnie wyrósł ,a po upływie 50 min. przyrumienił się i mogłam go już wyjąć z piekarnika. Upieczony chleb należy wyjąć z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.