Chleb mój Marty Gessler

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny bułkowaty chlebek,często go piekę,naprawdę polecam.

Chleb mój Marty Gessler

Składniki:

Chleb mój Marty Gessler

 

  • Chleb mój (wg przepisu Marty Gessler)

 

  • Składniki na 1 duży bochenek lub 2 małe ( z 1/2 porcji 2 małe bochenki):

 

 

 

  • chlebowej w tym 1 szklanka mąki żytniej lub gryczanej (dałam mąkę żytnią typ 1400)
  • 2 szklanki serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem)
  • 1 łyżka soli
  • szczypta cukru
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • kminek, siemię lniane, pestki słonecznika

 

 

 

  • mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta

 

  • 2. Piec około 30 minut w temp. 220 stopni C. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piekc jeszcze kilka minut.

 

  • Smacznego!:)

Sposób przygotowania:

Chleb mój Marty Gessler
Myślę,że najlepiej Nasze odczucia co do jego smaku zobrazują cytaty:

- " Dobry,bardzo dobry,noo najlepszy!"

-"Ten chleb jest jak buła!"

- "Dobry..ale się kruszy."

- " Chyba nie będziesz już go piekła,co?"

->"Dlaczego? Będę,ale w foremkach na muffinki!"

Ps: Moja keksówka z tego co pamiętam była za mała,więc w obawie,że ciasto mi ucieknie z foremki ,przełożyłam nadmiar do foremek muffinkowych:-),polecam bardzo mi smakował!