bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Chleb musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb z przepisu ze srony chleby.info.

Chleb musztardowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb musztardowy

 

  • 600g mąki
  • 250 ml mleka ciepłego
  • 125 wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 120 g musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Chleb musztardowy
Do 100 g mąki i wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut. Osobno do dużej miski wrzucamy pozostałe składniki. Jak zaczyn wyrośnie to wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami i całość mieszamy mikserem ok 10 minut. Nie zrać sie ze ciasto będzie dość rzadkie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i po godzinie przekładamy  ciasto do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do urośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Chleb pieczemy 50 minut. Gotowy wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce
Chleb musztardowy
Nietypowy chleb na śniadanie bo musztardowy

Tagi:

chleb