msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb bezglutenowy 1

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis jest wzorowany na przepisie z bloga Smaki Alzacji.Składniki jednakże nie są identyczne.Polecam dla osób na diecie bezglutenowej,które mają problem z zakupem pieczywa bez glutenu w swojej okolicy.

Chleb bezglutenowy 1 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb bezglutenowy 1

 

  • 25 dag mąki z cieciorki
  • 17 dag maki ryżowej
  • 12 dag masła
  • 5 jajek
  • 35 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 płaska łyżka cukru brązowego
  • 3 czubate łyżki słonecznika wyłuskanego

 

Sposób przygotowania:

Chleb bezglutenowy 1
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni-góra i dół. Formę do pieczenia chleba owalną 32 cm natłuściłam olejem.Można użyć keksówki. Masło roztopiłam i odstawiłam do wystudzenia. Mąki wsypałam do miski,dodałam słonecznik,sól ,cukier brązowy i sodę. W drugim naczyniu roztrzepałam jogurt naturalny z jajkami i ostudzonym masłem. Do suchych składników wlałam rozmieszane mokre składniki i mikserem-końcówkami w kształcie haczyków-miksowałam ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przełożyłam je do formy do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut.Po upieczeniu wyjęłam na kratkę i ostudziłam. W oryginalnym przepisie autorka mieszała mąkę z cieciorki z mąką z manioku i użyła kefiru lub maślanki.Dodała także proszek do pieczenia,ale ja nie miałam bezglutenowego,więc zdecydowałam się na samą sodę.Ni dodawałam także siemienia lnianego ze względu na fakt,że piekłam chleb dla 3-latka i nie byłam pewna,czy będzie mu smakował. Chlebek jest chrupiący i nie kruszy się podczas krojenia.
Chleb bezglutenowy 1
Wyrobione mikserem ciasto przełożyłam do natłuszczonej olejem formy.
Chleb bezglutenowy 1
Piekłam chleb w 180 stopniach przez 35 minut.
Chleb bezglutenowy 1
Zaraz po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i ostudziłam na kratce.