Sposób przygotowania:
Chleb bezglutenowy 1
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni-góra i dół. Formę do pieczenia chleba owalną 32 cm natłuściłam olejem.Można użyć keksówki. Masło roztopiłam i odstawiłam do wystudzenia. Mąki wsypałam do miski,dodałam słonecznik,sól ,cukier brązowy i sodę. W drugim naczyniu roztrzepałam jogurt naturalny z jajkami i ostudzonym masłem. Do suchych składników wlałam rozmieszane mokre składniki i mikserem-końcówkami w kształcie haczyków-miksowałam ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przełożyłam je do formy do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut.Po upieczeniu wyjęłam na kratkę i ostudziłam. W oryginalnym przepisie autorka mieszała mąkę z cieciorki z mąką z manioku i użyła kefiru lub maślanki.Dodała także proszek do pieczenia,ale ja nie miałam bezglutenowego,więc zdecydowałam się na samą sodę.Ni dodawałam także siemienia lnianego ze względu na fakt,że piekłam chleb dla 3-latka i nie byłam pewna,czy będzie mu smakował. Chlebek jest chrupiący i nie kruszy się podczas krojenia.
anemon
msewka
Anemonku,pierwszy bezglutenowy.Zastanawiałam się co z tego wyjdzie,bo dotąd nigdy nie dodawałam jajek i masła do chleba.Zjadłam kromkę z masłem i pomidorkiem i mi smakował.Reszta chlebka powędrowała do mojego trzyletniego chrześniaka,który nie toleruje glutenu a nie ma w okolicy niestety możliwości zakupu pieczywa dla niego.Będą dalsze eksperymenty.
anemon
U mnie na szczęście nikt nie musi być na diecie, ale lubię robić takie eksperymenty dla "zdrowotności", więc czekam na Twoje kolejne eksperymenty.
msewka
W kolejce na dodanie czekają muffinki bezglutenowe.Tylko ten czas a właściwie jego brak opóźnia mnie z dodawaniem przepisów.
slodkieniebo
msewka
Dziękuję.