Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie 5
Przygotowujemy zaczyn: Połowę mąki wieszamy z połową letniej wody, odstawiamy na 2 dni do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę oraz wodę. Mieszamy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejną dobę. Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z wodą, odstawiamy na około 30 minut. Dodajemy szczyptę soli oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy je na kilka minut. Podsypujemy mąkę, odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy około godzinę by ciasto ładnie wyrosło. Z ciasta formujemy bochenek, przekładamy do formy i czekamy aż wyrośnie. Chleb pieczemy około 10 minut w 230 stopniach, następne temperaturę zmniejszamy do 200 stopnia i pieczemy około 30 minut. Studzimy.