Sposób przygotowania:
Chleb z dynią
•Najpierw przyrządzamy zakwas. Rozkruszoną kromkę żytniego chleba zalewamy maślanką lub kwaśnym mlekiem, przykrywamy gazą i pozostawiamy w cieple na dobę.
•Do przetartej dyni dodajemy 1,5 kg mąki, rozkruszone drożdże oraz zakwas, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy całość na 12 godzin (najlepiej na całą noc).
godziny lub więcej (zależnie od wielkości bochenków lub foremek). Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystygnięcia
•Do przetartej dyni dodajemy 1,5 kg mąki, rozkruszone drożdże oraz zakwas, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy całość na 12 godzin (najlepiej na całą noc).
godziny lub więcej (zależnie od wielkości bochenków lub foremek). Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystygnięcia