Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z mąką ryżową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wilgotny, sycący i bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem zaparzanej mąki z brązowego ryżu – eksperyment bardzo udany :)

Chleb na zakwasie z mąką ryżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z mąką ryżową

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Ryż zmielić w młynku do kawy na mąkę. Wsypać mąkę ryżową do miski, wlać 200 g wrzątku, wymieszać i odstawić aż przestygnie. Następnie dodać resztę wody - zimnej, aktywny zakwas, miód i zamieszać. Wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do formy (21cm średnicy), wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejne 4 godziny.Po tym czasie lekko naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce
Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Brązowy ryż zmielić w młynku do kawy na mąkę.
Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Wsypać mąkę ryżową do miski, wlać 200 g wrzątku, wymieszać i odstawić aż przestygnie.
Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Następnie dodać resztę wody - zimnej, aktywny zakwas, miód i zamieszać. Wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.
Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Następnie przełożyć do formy (21cm średnicy), wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejne 4 godziny.