slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb na zsiadłym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny chlebuś z trzech rodzajów mąk. dzięki temu, że zrobiłam go na kwaśnym mleku wyszedł bardzo puszysty i długo pozostał świeży. Chociaż popękał mi w silikonowej formie i nie wygląda pięknie to jest super dobry. Polecam.

Chleb na zsiadłym mleku

Składniki:

Chleb na zsiadłym mleku

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zsiadłym mleku
Do miski wlewamy mleko, oliwę oraz wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i posypujemy chia oraz odstawiamy przykryte na kolejne 30 minut. Wstawiamy wyrośnięte ciasto na chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb