Sposób przygotowania:
Chleb na żurku
Dzień wcześniej lub wieczorem przygotowuję zaczyn,w dużej głębokiej misce ,rozpuszczam drożdże w 2 szklankach ciepłej wody ,dodaję mąkę(uprzednio połączyć obie mąki )w takiej ilość aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do następnego dnia. Następnie dodajemy żur lub barszcz biały,sól ziarna i stopniowo resztę mąki ,wyrabiamy dokładnie i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na 1/2-1godziny żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu ,dzielimy na dwie części ,formujemy dwa chlebki ,układamy do dwóch podłużnych foremek i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia Nagrzewamy piekarnik do 200stopni ,smarujemy chlebki rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubiony ziarnem,wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok.50-60 minut. Życzę smacznego!!!!
Sarenka
Pyza
Pyza
mam pytanie tylko odnośnie form ponieważ zawsze mam problem z dobraniem odpowiedniej wielkości - jak dużych użyłaś do tej ilości ciasta?
Alita
Pyzo, dziękuję za zainteresowanie moim przepisem i postaram się szczegółowo odpowiedzieć- przepis ten jest na dwa chlebki a foremki są to keksówki o wymiarach 30cm na 11cm.
Mąka pszenna Typ 480 "Szymanowska"i żytnia Typ 815 lub 997.
Pamplemousse
marietta