Alita

Alita

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Chleb na żurku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne dwa chlebki na żurku lub białym barszczu ,piekę przeważnie na święta wielkanocne .

Chleb na żurku

Składniki:

Chleb na żurku

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg mąki żytniej lub razowej
  • 1 szklanka żuru lub barszczu białego
  • 50g drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • ok.5-6 łyżek mieszanych nasion w/u
  • np.ziarna słonecznika ,dyni,kminek itp.
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb na żurku
Dzień wcześniej lub wieczorem przygotowuję zaczyn,w dużej głębokiej misce ,rozpuszczam drożdże w 2 szklankach ciepłej wody ,dodaję mąkę(uprzednio połączyć obie mąki )w takiej ilość aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do następnego dnia. Następnie dodajemy żur lub barszcz biały,sól ziarna i stopniowo resztę mąki ,wyrabiamy dokładnie i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na 1/2-1godziny żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu ,dzielimy na dwie części ,formujemy dwa chlebki ,układamy do dwóch podłużnych foremek i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia Nagrzewamy piekarnik do 200stopni ,smarujemy chlebki rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubiony ziarnem,wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok.50-60 minut. Życzę smacznego!!!!