Sposób przygotowania:
Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić i leciutko zrumienić. Przestudzić. Do misy robota wlać wodę, zakwas i dodać mąkę. Odstawić na 4 godziny. Wsypać przesmażoną cebulę, wymieszać, odstawić na 8 godzin. Na drugi dzień do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier i kminek. Wlać kefir (ogrzany do temperatury pokojowej), oliwę i wodę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do formy (12x25), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.
Nina W.
Alex_M
ponieważ w oryginale przepis pochodził z Nowego Jorku, zmieniłam jak zwykle po swojemu, ale postanowiłam zostawić "nowojorski" :)