Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Niesamowity chleb, mięsisty, wilgotny. Z aromatem duszonej cebulki i kminku… świetnie smakował z samym masłem.

Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem

 

  • Zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 170 g mąki żytniej typ 720
  • 170 g wody
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto właściwe:
  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 120 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 230 g kefiru
  • 60 g wody

 

Sposób przygotowania:

Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić i leciutko zrumienić. Przestudzić. Do misy robota wlać wodę, zakwas i dodać mąkę. Odstawić na 4 godziny. Wsypać przesmażoną cebulę, wymieszać, odstawić na 8 godzin. Na drugi dzień do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier i kminek. Wlać kefir (ogrzany do temperatury pokojowej), oliwę i wodę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do formy (12x25), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić i leciutko zrumienić. Przestudzić.
Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem
Do misy robota wlać wodę, zakwas i dodać mąkę. Odstawić na 4 godziny. Wsypać przesmażoną cebulę, wymieszać, odstawić na 8 godzin.
Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem
Na drugi dzień do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier i kminek.
Chleb nowojorski z cebulą i kminkiem
Następnie przełożyć ciasto do formy (12x25), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.