edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb jest tak pełny smaku, że można go jeść wyłącznie z dodatkiem masła. Można go przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku, ale przy dobrych układach zostanie skonsumowany dużo szybciej.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 250-300 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki serwatki w proszku
  • pełna łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłych ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 0,5 szklanki siekanego cienkiego szczypiorku

DODATKOWO:

  • olej do wysmarowania miski
  • masło do formy
  • białko do smarowania
  • łuskane ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem

1.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Do miski wsypać mąkę i pozostałe sypkie składniki.

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie wymieszać.

2.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Do wymieszanych sypkich składników dodać zaczyn, ziemniaki i szczypior.

Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta).

3.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski.

Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski.

4.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi podwoić objętość.

5.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Odgazowane ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy.

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia.

6.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Chleb można również posypać innymi pestkami.

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika.

7.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Chleb wystudzić na kratce kuchennej.

Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze się wypiec również od spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku jest już suchy.
Zostawić w tortownicy kilka minut, potem wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.

8.

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem
Tak prezentuje się chlebek po przekrojeniu.

Doskonale smakuje z samym masłem.