Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki ze szpinakiem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Szpinak dokładnie oczyszczamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy starty czosnek, cebulkę i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i chwilę przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż odparuje woda i wystudzamy.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, nadziewamy szpinakiem i zalepiamy. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach, aż ładnie się przyrumienią.
Szpinak dokładnie oczyszczamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy starty czosnek, cebulkę i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i chwilę przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż odparuje woda i wystudzamy.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, nadziewamy szpinakiem i zalepiamy. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach, aż ładnie się przyrumienią.