WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone pierożki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, kruche pierożki, które piekę bardzo często. Dodatek do barszczu czerwonego, jak i samodzielna przekąska. Z nadzieniem szpinakowym z mocną nutą czosnku.

Pieczone pierożki ze szpinakiem

Składniki:

Pieczone pierożki ze szpinakiem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki ze szpinakiem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Szpinak dokładnie oczyszczamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy starty czosnek, cebulkę i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i chwilę przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż odparuje woda i wystudzamy.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, nadziewamy szpinakiem i zalepiamy. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach, aż ładnie się przyrumienią.