Sposób przygotowania:
Chleb otrębowo kaszkowy
Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem aż będzie płynna konsystencja.
Wlać do nich letnią wodę, oleje i stopioną Kasię, dodać sól i mąkę oraz otręby i kaszę mannę.
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Wierzch lekko oprószyć mąką, przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
Podzielić je na dwie części.
Każdy kawałek włożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem bazyliowym.
Oprószyć wierzch mąką i ponownie przykryć ściereczką, zostawić aby chleby wyrosły.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
Upieczone chleby wyjąć ostrożnie chleby z foremek uważając aby się nie poparzyć.
Wystudzić na kratce.
Najlepiej smakuje jeszcze letni z masełkiem.
Wlać do nich letnią wodę, oleje i stopioną Kasię, dodać sól i mąkę oraz otręby i kaszę mannę.
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Wierzch lekko oprószyć mąką, przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
Podzielić je na dwie części.
Każdy kawałek włożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem bazyliowym.
Oprószyć wierzch mąką i ponownie przykryć ściereczką, zostawić aby chleby wyrosły.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
Upieczone chleby wyjąć ostrożnie chleby z foremek uważając aby się nie poparzyć.
Wystudzić na kratce.
Najlepiej smakuje jeszcze letni z masełkiem.
zewa