zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Chleb otrębowo kaszkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

świeży, pachnący, domowy chlebek

Chleb otrębowo kaszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb otrębowo kaszkowy

 

  • 900 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 1 szk otrąb pszennych
  • 4 łyżki roztopionej margaryny Kasia
  • 4 łyżki oleju o smaku bazylii
  • 4 łyżki oleju o smaku oregano
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 szk letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Chleb otrębowo kaszkowy
Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem aż będzie płynna konsystencja.
Wlać do nich letnią wodę, oleje i stopioną Kasię, dodać sól i mąkę oraz otręby i kaszę mannę.
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Wierzch lekko oprószyć mąką, przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
Podzielić je na dwie części.
Każdy kawałek włożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem bazyliowym.
Oprószyć wierzch mąką i ponownie przykryć ściereczką, zostawić aby chleby wyrosły.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
Upieczone chleby wyjąć ostrożnie chleby z foremek uważając aby się nie poparzyć.
Wystudzić na kratce.
Najlepiej smakuje jeszcze letni z masełkiem.
Chleb otrębowo kaszkowy
wyrobione ciasto zostawić do wyrośniecia na około 30 minut
Chleb otrębowo kaszkowy
ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek wysmarowanych olejem bazyliowym
Chleb otrębowo kaszkowy
ciasto w foremkach ponownie zostawić di wyrośnięcia
Chleb otrębowo kaszkowy
upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce