MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Chleb paprykowo-kminkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czasem warto stanąć w kuchni i z tego co do głowy przyjdzie upichcić coś dobrego - mi udał się przepyszny chlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak być powinno :)

Chleb paprykowo-kminkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb paprykowo-kminkowy

 

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 1 op. (7g) suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • szczypta pieprzu ziołowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Chleb paprykowo-kminkowy
Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił).
Chleb paprykowo-kminkowy
Makę pszesiewamy i mieszamy z drożdżami i przyprawami
Chleb paprykowo-kminkowy
Po wymieszaniu z wodą dodajemy otręby żytnie
Chleb paprykowo-kminkowy
Ciasto natłuszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Chleb paprykowo-kminkowy
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około godzinę