Sposób przygotowania:
Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni
Do miski wlać zakwas, wodę, dodać sól, miód, cukier i olej. Dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać wszystkie rodzaje mąki (otręby które się zbiorą na sicie także wrzucić do miski), dodać drożdże instant i dokładnie wymieszać. Partiami wsypywać suche składniki do masy płynnej i mieszać łopatką. Gdy już będzie trudno mieszać łopatką, wyrabiać ręką. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i wyłożyć ciasto, pospać od góry delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Moje urosło 3 krotnie. Piekarnik nagrzać do 200st. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić . Standardową keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć ciasto i zwilżyć wodą( ja drugi zrobiłam okrągły chlebek). Piec chleb około 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić. Smacznego!
edytaha
darmiona
monikaT83
aniabrodawska
monikaT83
2milutka
monikaT83