monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mój pierwszy chlebek! Hurra! Udał mi się!!!:))))

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni

 

  • 180 g zakwasu pełnoziarnistego
  • 600 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyzka miodu
  • 1,5 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 280 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
  • 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
  • 130 g maki pszennej typ 500
  • 1 paczka drożdży instant

 

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni
Do miski wlać zakwas, wodę, dodać sól, miód, cukier i olej. Dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać wszystkie rodzaje mąki (otręby które się zbiorą na sicie także wrzucić do miski), dodać drożdże instant i dokładnie wymieszać. Partiami wsypywać suche składniki do masy płynnej i mieszać łopatką. Gdy już będzie trudno mieszać łopatką, wyrabiać ręką. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i wyłożyć ciasto, pospać od góry delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Moje urosło 3 krotnie. Piekarnik nagrzać do 200st. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić . Standardową keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć ciasto i zwilżyć wodą( ja drugi zrobiłam okrągły chlebek). Piec chleb około 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić. Smacznego!
Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni
Do miski wlać zakwas, sól,miód, cukier i olej i dokładnie wymieszać
Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni
Do miski przesiac wszystkie mąki i dodać drożdże i wymieszać
Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni
Ciasto odstawić do wyrośnięcia-moje wyrosło 3 krotnie
Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni
Ciasto przelożyć do foremek i piec około godzinę w 200st