Sposób przygotowania:
Chleb pełnoziarnisty z lubczykiem
Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, miód i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki
chleba (maslankę, mąkę,sól i lubczyk - wyrabiamy do chwili aż ciasto będzie odstawać od reki.
Nakładamy ciasto do wysmarowanej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do gorącego piekarnika.
Przez pierwsze 20 minut pieczemy w temp. 200 stopni, potem zmniejszamy płomień i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki
chleba (maslankę, mąkę,sól i lubczyk - wyrabiamy do chwili aż ciasto będzie odstawać od reki.
Nakładamy ciasto do wysmarowanej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do gorącego piekarnika.
Przez pierwsze 20 minut pieczemy w temp. 200 stopni, potem zmniejszamy płomień i pieczemy jeszcze około 40 minut.
marietta