SUPERPRZEPIS

Chleb pełnoziarnisty z lubczykiem

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chleb  pełnoziarnisty z lubczykiem Więcej zdjęć (3)

Chlebek z lubczykiem dla miłośników tego zioła.

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty z lubczykiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty z lubczykiem
Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, miód i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki
chleba (maslankę, mąkę,sól i lubczyk - wyrabiamy do chwili aż ciasto będzie odstawać od reki.
Nakładamy ciasto do wysmarowanej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do gorącego piekarnika.
Przez pierwsze 20 minut pieczemy w temp. 200 stopni, potem zmniejszamy płomień i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Chleb  pełnoziarnisty z lubczykiem
Do ciasta dodajemy pokruszony lubczyk i dalej wyrabiamy ciasto.
Chleb  pełnoziarnisty z lubczykiem
Chleb z dodatkiem lubczyku wykładamy do formy i pieczemy

Tagi:

chleb