Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-owsiany na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Łatwy i prosty chlebek pszenny na zakwasie wzbogacony w płatki owsiane, w środku jako namaczanka i jako posypka.

Chleb pszenno-owsiany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-owsiany na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-owsiany na zakwasie
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać składniki i przykryć miskę folią. W drugiej misce zalać płatki owsiane wrzątkiem i szczelnie zamknąć. Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę, sól i cukier. Wodę wlać do zaczynu, dodać namaczankę i wymieszać. Wlać całość do misy robota, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki (10x30cm), wyrównać ciasto mokrą dłonią, posypać płatkami i lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyraźnie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. wystudzić na kratce
Chleb pszenno-owsiany na zakwasie
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać składniki i przykryć miskę folią. W drugiej misce zalać płatki owsiane wrzątkiem i szczelnie zamknąć.
Chleb pszenno-owsiany na zakwasie
Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę, sól i cukier. Wodę wlać do zaczynu, dodać namaczankę i wymieszać. Wlać całość do misy robota, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Chleb pszenno-owsiany na zakwasie
Po tym czasie przełożyć do keksówki (10x30cm), wyrównać ciasto mokrą dłonią, posypać płatkami i lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyraźnie urośnie.
Chleb pszenno-owsiany na zakwasie
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. wystudzić na kratce