Chleb pszenno-owsiany z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowy chlebek ziołowy z idealnie chrupiącą skórką. Jeszcze ciepły smakuje wyśmienicie nawet z samym masełkiem.

Chleb pszenno-owsiany z ziołami

Składniki:

Chleb pszenno-owsiany z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-owsiany z ziołami
Obie mąki wymieszać z solą i ziołami. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać cukier i wlać 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlać do miski z mąką, dodać maślankę, olej i wodę. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę). Formę posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze i przełożyć do formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch mlekiem i posypać makiem. Piec 55 minut, po czym sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy w środku.

Tagi:

mak chleb