Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią,sól,cukier,siemie lniane i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mleko,olej i drożdże-mieszamy tak aby drożdże się rozpuściły. Mieszanke drożdżowo-mleczną wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno lekko odchodzic od ręki. Gdy już jest wyrobione przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy blaszkę-smarujemy tłuszczem (może być olej) i posypujemy mąką, Gdy ciasto w misce nam wyrośnie wyrabiamy go jeszcze raz-ale krótko i przekładamy do blachy (formy). (Ciasto nam opadnie ale nie przejmujmy sie tym.) Przykrywamy go znów sciereczką i znów pozostawiamy do wyrosnięcia.(w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 210*C). Gdy w formie ciasto już wyrośnie (podwoi albo nawet potroi swoją objetość) wkładamy go do piekarnika na najniższy poziom i pieczemy przez 30min. w 210*C, po tym czasie wyłączamy piekarnik ale chleba nie wyciągamy tylko pozostawiamy go na nastepne 30 min. Po w sumie 1h. wyjmujemy upieczony chleb-smarujemy skórkę olejem i wykładamy z formy na ściereczke do wystygniecia. PS. Siemie lniane mozemy zastąpić łuskanym słonecznikiem lub sezamem-jak kto lubi (można też go nie dawać).
zuzi
zuzi
przysmak
zuzi
andick
A jak ja mam piekarnik że grzeją zawsze 2 grzałki.I drugie pytanie- jaka duża ma być forma do pieczenia?. Dziękuję.
zuzi
Nie wiem co to za piekarnik co grzeją zawsze 2 grzałki-chyba bardzo stary.
A blacha duża 35cmx23cm.
andick
Piekarnik nie jest stary chyba że jak ma 4 lata to już jest stary. Ale oczywiście to jest racja bo mnie też sie to nie podoba. Dziękuję za informację i pozdrawiam.
andick
andick
zuzi
andick
andzia67
andick