Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2
Wszystkie składniki (oprócz ciepłej wody) umieścić w misce i dokładnie wymieszać dolewając ciepłą wodę w takiej ilości, aby ciasto było dość gęste. 4 łyżki ciasta odłożyć jako zakwas na następne pieczenie do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin (później można schować do lodówki).
Dwie keksówki wysmarować olejem, a jeśli nie są dobrze „wypieczone”, dodatkowo wyłożyć je papierem do pieczenia, żeby chleb można było łatwo wyjąć. Napełnić je ciastem i odstawić do wyrośnięcia na nie mniej niż 10 godzin.
Piec 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować wierzch chleba olejem, otrzymamy apetycznie wyglądającą skórkę.
Dwie keksówki wysmarować olejem, a jeśli nie są dobrze „wypieczone”, dodatkowo wyłożyć je papierem do pieczenia, żeby chleb można było łatwo wyjąć. Napełnić je ciastem i odstawić do wyrośnięcia na nie mniej niż 10 godzin.
Piec 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować wierzch chleba olejem, otrzymamy apetycznie wyglądającą skórkę.