edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gwarancja długiej świeżości :)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2

 

  • 80 dag mąki pszennej
  • 50 dag mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 10 dag nasion słonecznika (lub do wyboru: pestek dyni, suszonych śliwek, siemienia lnianego, płatków owsianych)
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru (lub płynnego miodu)
  • 3 szklanki źródlanej wody gazowanej (nie mineralnej, bo ta może mieć wpływ na smak chleba)
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
  • 4 łyżki zakwasu
  • olej do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2
Wszystkie składniki (oprócz ciepłej wody) umieścić w misce i dokładnie wymieszać dolewając ciepłą wodę w takiej ilości, aby ciasto było dość gęste. 4 łyżki ciasta odłożyć jako zakwas na następne pieczenie do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin (później można schować do lodówki).
Dwie keksówki wysmarować olejem, a jeśli nie są dobrze „wypieczone”, dodatkowo wyłożyć je papierem do pieczenia, żeby chleb można było łatwo wyjąć. Napełnić je ciastem i odstawić do wyrośnięcia na nie mniej niż 10 godzin.
Piec 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować wierzch chleba olejem, otrzymamy apetycznie wyglądającą skórkę.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2
Dobrze wymieszane ciasto musi wyrastać w foremkach co najmniej 10 godzin.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 2
Chleb posmarowany olejem, jeszcze tylko 5 minut i będzie gotowy do wyjęcia z piekarnika.