13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Chleb pszenno - żytni z lecytyną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do dużej miski wlać wodę, drożdże oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być też zwykły olej).

Chleb pszenno - żytni z lecytyną

Składniki:

Chleb pszenno - żytni z lecytyną

 

  • 500g mąki (mieszanki kupnej, bądź mąki pszennej i żytniej)
  • 5 g drożdży instant albo 12 g świeżych
  • 300 ml wody (temp. pokojowa) lub mleko
  • papier do pieczenia, bądź tłuszcz do posmarowania formy do pieczenia
  • dodatek lecytyny (chyba że mamy go już w mieszance)

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni z lecytyną
Do dużej miski wlać wodę, drożdże oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być też zwykły olej). Wymieszać, następnie dodać mieszankę mąki i wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ciasto ściereczką, bądź wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Ciasto wyłożyć na blat dodać troszkę mąki tak aby ciastu nadać kształt, następnie umieścić w formie papier do pieczenia (albo wysmarować formę cienko tłuszczem i oprószyć mąką) włożyć uformowane ciasto, przykryć ściereczką, bądź znowu wstawić do ciepłego piekarnika. Po około 40 minutach wyjąć formę, nagrzać piekarnik do 210°C. Nagrzany piekarnik spryskać wodą ok. 5 psiknięć (para wodna nada chrupiącą skórkę) następnie włożyć formę, po 10 min. obniżyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40min. Wyłączyć piekarnik, chleb wyjąć zostawić jeszcze w piekarniku na 15 min. Smacznego ;)

Tagi:

chleb