Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z otrębami
Do małego kubeczka wsyp łyżkę mąki, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. W misce wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i otręby. Dodaj ciepłe mleko, wodę oraz pozostałe składniki. Następnie przełóż wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj aż do momentu, kiedy ciasto nie zacznie odchodzić od ręki (ok. 15 min). Gotowe podziel na dwie części i przełóż do wysmarowanych tłuszczem keksówek (można użyć także papieru do pieczenia i wtedy blaszek nie musimy już tłuścić). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte chleby piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 C przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia chleby posmaruj roztrzepanym jajkiem.