Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - żytnio - gryczany1.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409225.jpg)
Wsypałam wszystkie rodzaje mąki do przygotowanej miski i wymieszałam łyżką drewnianą.
2.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409226.jpg)
Wszystkie ziarna potrzebne do wypieku tego chlebka uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski z mąkami. Ponownie je wszystkie wymieszałam.
3.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409227.jpg)
Kolejnym składnikiem były otręby pszenne, które wsypałam i wymieszałam w misce.
4.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409228.jpg)
Dalej wsypałam cukier kryształ i również wymieszałam.
5.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409229.jpg)
Teraz przyszła kolej na sól kuchenną, którą także wymieszałam łyżką.
6.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409230.jpg)
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam.
7.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409231.jpg)
Wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wymieszałam.
8.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409232.jpg)
Teraz wlałam maślankę. Również była ona w temperaturze pokojowej i wymieszałam.
9.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409233.jpg)
Bardzo dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
10.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409234.jpg)
Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 15 minut.
11.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409235.jpg)
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam foremki na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
12.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409236.jpg)
Upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
13.
![Chleb pszenno - żytnio - gryczany Chleb pszenno - żytnio - gryczany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-pszenno-zytnio-gryczany-409237.jpg)
Smacznego !