jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chleb pszenny na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Chleb pszenny na drożdżach. Posypany sezamem jest chrupiący, łatwy i bardzo szybki w przygotowaniu. Polecam.

Chleb pszenny na drożdżach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenny na drożdżach

 

  • Mąka pszenna typ 650 - 500 g
  • Woda - 2 szklanki
  • Drożdże świeże - 40 g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Bułka tarta do formy - 2 -3 łyżki
  • tłuszcz do formy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na drożdżach
Drożdże rozpuścić z częścią przygotowanej letniej wody z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawić na chwilkę. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i wymieszać. 

Wlać rozczyn z drożdży, wodę i ponownie wymieszać  Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanej blaszki i wstawić do piekarnika.

Piec około 60 minut w 200 stopniach.
Chleb pszenny na drożdżach
Pięknie wyrośnięty chleb bez konserwantów