2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Smaczny chlebek na żytnim zakwasie z ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i nasion sezamu, prosty do upieczenia!

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami

 

  • 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 30 dag mąki pszennej chlebowej
  • 10 dag mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam)+ 1 łyżka do posypania chlebka

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami

ETAP 1:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami
Czynny zakwas żytni do przygotowania chlebka

Zakwas na chlebek musi być czynny tzn musi rosnąć.

ETAP 2:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową solimy, wlewamy oliwę, wsypujemy ziarna, wlewamy ciepłą wodę oraz zakwas, dodajemy łyżeczkę miodu.

ETAP 3:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut - aż składniki się połączą przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

ETAP 4:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 5:

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami
Chlebek w formie posypany ziarnami przed pieczeniem, piec w kąpieli wodnej.

Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na chleb o wym 14/24 cm, wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem posypujemy ziarnami. Nagrzewamy piekarnik do 230*c na dno wstawiamy naczynie z wodą, wstawiamy chleb, temp. od razu zmniejszamy do 200*c i pieczemy 25 - 30 minut. Studzimy na kratce.