Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na zakwasie z ziarnamiETAP 1:
Zakwas na chlebek musi być czynny tzn musi rosnąć.
ETAP 2:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową solimy, wlewamy oliwę, wsypujemy ziarna, wlewamy ciepłą wodę oraz zakwas, dodajemy łyżeczkę miodu.
ETAP 3:
Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut - aż składniki się połączą przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
ETAP 4:
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
ETAP 5:
Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na chleb o wym 14/24 cm, wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem posypujemy ziarnami. Nagrzewamy piekarnik do 230*c na dno wstawiamy naczynie z wodą, wstawiamy chleb, temp. od razu zmniejszamy do 200*c i pieczemy 25 - 30 minut. Studzimy na kratce.