Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnemEtap 1
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki i cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać.
Etap 4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 15x28 cm), posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym. Siemię docisnąć do ciasta. Przykryć, odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 6
Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut z funkcją hydropieczenie (w razie braku tej funkcji można na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.