Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy pszenny chlebek z domieszką mąki razowej, z dodatkiem mielonego lnu, posypany siemieniem lnianym.

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

Dodatkowo:

  • 2 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

Etap 1

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży cukru i mąki.

Zaczyn: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki i cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem
Rozczyn drożdżowy i olej dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać.

Etap 4

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do foremki i posypane siemieniem lnianym.

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 15x28 cm), posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym. Siemię docisnąć do ciasta. Przykryć, odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut z funkcją hydropieczenie (w razie braku tej funkcji można na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.


Tagi:

chleb