Sposób przygotowania:
Prosty chleb
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać obie mąki, otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm i małej keksówki). Odstawić na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 180 stopniach przez ok.1 godzinę (aż się ładnie zrumieni).