Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi
Margarynę stopić i wystudzić. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać zakwas i wymieszać. Wlać wodę i ponownie zamieszać. Następnie wsypać obie mąki i płatki oraz sól, które należy wcześniej rozdrobnić np. miksując w rozdrabniaczu. Te składniki wyrobić łyżką drewnianą aż się połączą i dodać na końcu margarynę i wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury otoczenia. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Foremki do pieczenia najlepiej keksowe wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do foremek, Naciąć nożem wzorki choć to nie jest konieczne ( miałam akurat jajko rozmącone więc dodatkowo posmarowałam ciasto jajkiem, ale nie ma potrzeby ) i ponownie zakryć ściereczką i zostawić aby sobie spokojnie ciasto wyrosło. Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni i piec 50-60 minut w zależności od piekarnika.
Konczi
zewa
Dziękuję :)
Hi, hi u mnie jest podobnie, ale kręcąc nosem mężuś i tak zjada z dodatkami bo nie może się oprzeć. Tak więc piekę i już :)
2milutka
edytaha
monikaT83
zewa
chlebek jest smaczny, wiec polecam :)
edytaha
Ja chlebki piekę od dawna, ale to były zwykłe pszenne i na drożdżach. Teraz szaleję a chłopaki się cieszą :)
monikaT83
Ja też miałam obawy prze zakwasem i kilka razy wylądował w koszu. Wypróbuj przepis na zakwas edytaha a zobaczysz, że zaczniesz piec i piec :)