SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi

  • 6
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi Więcej zdjęć (4)

Szaleństwa chlebowego ciąg dalszy

Składniki:

Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi
Margarynę stopić i wystudzić. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać zakwas i wymieszać. Wlać wodę i ponownie zamieszać. Następnie wsypać obie mąki i płatki oraz sól, które należy wcześniej rozdrobnić np. miksując w rozdrabniaczu. Te składniki wyrobić łyżką drewnianą aż się połączą i dodać na końcu margarynę i wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury otoczenia. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Foremki do pieczenia najlepiej keksowe wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do foremek, Naciąć nożem wzorki choć to nie jest konieczne ( miałam akurat jajko rozmącone więc dodatkowo posmarowałam ciasto jajkiem, ale nie ma potrzeby ) i ponownie zakryć ściereczką i zostawić aby sobie spokojnie ciasto wyrosło. Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni i piec 50-60 minut w zależności od piekarnika.
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi
przygotowac ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi
ciasto przełożyć do dwóch foremek i ponownie niech wyrośnie
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi
chleby piec w temperaturze 190 lub 200 stopni przez 50 lub 60 minut w zależności od piekarnika