Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Siemię lniane zalać ciepłą wodą, miskę również nakryć folią i odstawić na 12 godzin. Po upływie 12 godzin wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namaczankę przełożyć do misy robota i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do czystej, suchej i obsypanej mąką miski. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania.
Po godzinie ciasto odgazować. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka rozrostowego do wyrośnięcia. Będzie to trwało 2-3 godziny. Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia. *mój zakwas jest bardzo młody i mało aktywny, więc musiałam dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest bardzo aktywny chleb pieczemy na samym zakwasie, bez drożdży *jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto odgazować. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka rozrostowego do wyrośnięcia. Będzie to trwało 2-3 godziny. Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia. *mój zakwas jest bardzo młody i mało aktywny, więc musiałam dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest bardzo aktywny chleb pieczemy na samym zakwasie, bez drożdży *jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia.
Alex_M
anemon
To ja Ci dziękuję, bo chleb jest przepyszny.