Sposób przygotowania:
Chleb razowy ze słonecznikiemETAP 1:
Obie mąki wymieszać razem w misce i na środku zrobić dołek.
ETAP 2:
W ciepłym mleku wymieszać drożdże z cukrem i wlać w dołek w mące, następnie przy pomocy łyżki wmieszać w mleko troszkę mąki i odstawić na 30 minut.
Do podrośniętych drożdży dodać sól oraz słonecznik i zagnieść gładkie ciasto po zagnieceniu wyrabiać jeszcze kilka minut( ja robiłam to wszystko przy pomocy robota)Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
2 formy keksowe około 25cm długości wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i przełożyć je do foremek jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy chleb wyrośnie po wierzchu posmarować go zimną wodą i można dodatkowo posypać ziarnami słonecznika choć to nie jest konieczne. Piekarnik nagrzać do 200st i wstawić do niego foremki z chlebem piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć temp. 180st i piec około 40 minut po upieczeniu wystudzić na kratce.