basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Chlebek swojski ze śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest znakomitym chlebem.Najbardziej smakuje z masłem.Utrzymuje wilgotność, a śliwki dodają mu cudownego smaku i aromatu.

Chlebek swojski ze śliwką

Składniki:

Chlebek swojski ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Chlebek swojski ze śliwką
Do miseczki głębokiej wlewam ciepłom serwatkę, dodaję sól, drożdże, mieszam do rozpuszczenia się składników. Następnie dodaję mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby razowe pszenne, słonecznik łuskany, dynię łuskaną.Ciasto dokładnie wyrabiam.Na samym końcu, dodaję pokrojone śliwki kalifornijskie. Miseczkę z ciastem nakrywam ściereczką. Do drugiej miseczki, szerszej od tej co jest w niej ciasto, wlewam ciepłą wodę.Miseczkę z ciastem wstawiam do ciepłej wody i czekam, aż ciasto wyrośnie.Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz i znów wstawiam do ciepłej wody. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, nakładam go do blaszek dwóch długich keksówek wysmarowanych margaryną. Wierzch ciasta smaruję mlekiem. Ciasto chlebowe piekę około 70 minut w 170 stopniach.

Tagi:

dynia śliwki