kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chleb samo zdrowie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.

Chleb samo zdrowie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb samo zdrowie

 

  • 50g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniego, tłustego mleka
  • 2 szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000
  • szklanka maki pszennej typ 650
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanka nasion dyni

Sposób przygotowania:

Chleb samo zdrowie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wygładzić wierzch mokrą łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40 stopni C. Po tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut.
Chleb samo zdrowie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru.
Chleb samo zdrowie
Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką
Chleb samo zdrowie
Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Chleb samo zdrowie
Po tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut.