zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kolejny chlebek dla znajomych. Jako, że Pani domu nie może jeść takich kombinowanych dla Niej był pszenny a dla Jej męża właśnie ten.

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni

Składniki:

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni
Drożdże wymieszać z miodem bezpośrednio w misce. Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki oraz 100 g słonecznika i wyrobić ciasto. Oprószyć ja mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wilgotnymi dłońmi posmarować po cieście i posypać resztą słonecznika. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Gdy chleb wyrasta nastawić piekarnik do 220 stopni a gdy się zagrzeje a chleb wyrośnie szybko zrobić na wierzchu nacięcie i wstawić foremkę do piekarnika. Chleb piec 25 minut w 220 stopniach a potem 25 w 190.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.