Sposób przygotowania:
Chleb słonecznikowy pszenno - żytni
Drożdże wymieszać z miodem bezpośrednio w misce. Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki oraz 100 g słonecznika i wyrobić ciasto. Oprószyć ja mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wilgotnymi dłońmi posmarować po cieście i posypać resztą słonecznika. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrasta nastawić piekarnik do 220 stopni a gdy się zagrzeje a chleb wyrośnie szybko zrobić na wierzchu nacięcie i wstawić foremkę do piekarnika. Chleb piec 25 minut w 220 stopniach a potem 25 w 190.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wilgotnymi dłońmi posmarować po cieście i posypać resztą słonecznika. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrasta nastawić piekarnik do 220 stopni a gdy się zagrzeje a chleb wyrośnie szybko zrobić na wierzchu nacięcie i wstawić foremkę do piekarnika. Chleb piec 25 minut w 220 stopniach a potem 25 w 190.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.