mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb śródziemnomorski z oliwkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Warto poświęcić ponad 3 godziny na upieczenie tego chleba, ponieważ jest tak wyśmienity i niepowtarzalny! - uwielbiam go piec :D

Chleb śródziemnomorski z oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb śródziemnomorski z oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Chleb śródziemnomorski z oliwkami
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, czarne oliwki, oliwę i wodę. Połóż ciasto na lekko oprószonym mąką blacie. Zagniataj dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, tj. około 5 do 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć jednym energicznym ruchem i ponownie dobrze wyrób, ugniatając przez 5 do 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyjmij na stolnicę i uformuj okrągły bochenek. Włóż do góry nogami do miski wyłożonej lnianą ściereczką obsypaną mąką. Znów pozostaw, aż dwukrotnie urośnie. Gdy chleb rośnie po raz trzeci, wstaw na dno piekarnika garnek z wodą. Nagrzej piekarnik do 260 st C. Delikatnie odwrócić bochenek na lekko posmarowaną olejem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Piecz w temperaturze 260 st C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 st C i piec jeszcze przez 30 minut, aż będzie gotowy:)
Chleb śródziemnomorski z oliwkami
Wymieszaj składniki w dużej misce.
Chleb śródziemnomorski z oliwkami
Wyrób dokładnie ciasto.
Chleb śródziemnomorski z oliwkami
Uformuj kulkę i włóż do miski przykrytej ściereczką by podwoiło swoją objętość.
Chleb śródziemnomorski z oliwkami
Dwukrotnie wyrośnięte ciasto przełóż do miski z lnianą ściereczką obsypaną mąką i przykryj by wyrosło po raz trzeci.

Tagi:

chleb pieczywo