Sposób przygotowania:
Chleb śródziemnomorski z oliwkami
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, czarne oliwki, oliwę i wodę. Połóż ciasto na lekko oprószonym mąką blacie. Zagniataj dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, tj. około 5 do 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć jednym energicznym ruchem i ponownie dobrze wyrób, ugniatając przez 5 do 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyjmij na stolnicę i uformuj okrągły bochenek. Włóż do góry nogami do miski wyłożonej lnianą ściereczką obsypaną mąką. Znów pozostaw, aż dwukrotnie urośnie. Gdy chleb rośnie po raz trzeci, wstaw na dno piekarnika garnek z wodą. Nagrzej piekarnik do 260 st C. Delikatnie odwrócić bochenek na lekko posmarowaną olejem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Piecz w temperaturze 260 st C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 st C i piec jeszcze przez 30 minut, aż będzie gotowy:)
edytaha
mala-madzia
Dziękuję Edytko :)
mala-madzia
2milutka
mala-madzia
A ja chętnie się podzielę :)
Dla wszystkich wystarczy ;)
marietta
Ma-Gosia
mala-madzia
Rarytas dla kogos, kto lubi oliwki;) naprawde polecam:D