mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Chleb staropolski na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z ziemniakami. Polecam chlebek z własnej piekarni

Chleb staropolski na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb staropolski na zakwasie

 

  • o przygotowanie zaczynu i namoczenie ziarna – 8-12 godzin
  • o wyrabianie – 8-10 minut
  • o I wyrastanie w misce – 2,5 godzin (z 1-krotnym odgazowaniem)
  • o II wyrastanie w koszyku – 3-4 godzin
  • o pieczenie – 35 – 40 minut
  • Składniki na zaczyn 500g:
  • 150g zakwasu z mąki mieszanej /pszenno-żytniej/ (uaktywnionego dzień wcześniej)
  • 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniętych przez praskę)
  • 150g kwaśnego mleka (jogurtu, maślanki lub kefiru)
  • 50 g maki orkiszowej
  • 50 g mąki chlebowej 650
  • Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin
  • Składniki ciasta chlebowego 1300g:
  • 500g cały zaczyn jw.
  • 250 gram mąki orkiszowej
  • 500g mąki chlebowej typ 650
  • Ok. 50g wody (w zależności do wilgotności mąki)
  • 5g mielonego kminku n(opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • przyprawa kamis do chleba staropolskiego

 

Sposób przygotowania:

Chleb staropolski na zakwasie
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno składniki, na końcu dozując wodę w zależności od potrzeby, tak aby otrzymać gładkie, ale dość luźne ciast . Wyrabiać ok. 8-10 minut do dobrego połączenia składników. Wyłożyć do miski wysmarowanej olejem , szczelnie przykryć i odstawić do I. wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Przerwać wyrastanie co najmniej 1 x mniej więcej po 1,5 godziny wyjmując ciasto na blat, rozciągając i formując go ponownie w kulę. Lekko wyrośnięte ciasto wyjąc z miski, uformować podłużny bądź owalny bochenek, napinając dobrze powierzchnię ciasta posługując się metodą składania jak przy odgazowywaniu. Ułożyć bochenek w koszyku, ja wyłożyłam w pokrywce od brytfanny do wyrastania wysypanym mąką złączeniem ciasta do góry. Szczelnie okryć ściereczką i dodatkowo folią i pozostawić do II. wyrośnięcia na 3-4 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 240°C. Piec ok. 35 minut. Chleb powinien być ciemno brązowy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, szybko spryskać wodą i odstawić na kratce aż do zupełnego wystygnięcia
Chleb staropolski na zakwasie
Przygotowanie ciasta, ziemniaki , zmiksowane
Chleb staropolski na zakwasie
wyrastanie ciasta w koszyku wiklinowym w cieple
Chleb staropolski na zakwasie
Nacięcie chleba przed włożeniem do piekarnika
Chleb staropolski na zakwasie
Pieczenie chleba w nagrzanym piekarniku