Sposób przygotowania:
Chleb staropolski na zakwasie
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno składniki, na końcu dozując wodę w zależności od potrzeby, tak aby otrzymać gładkie, ale dość luźne ciast . Wyrabiać ok. 8-10 minut do dobrego połączenia składników. Wyłożyć do miski wysmarowanej olejem , szczelnie przykryć i odstawić do I. wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Przerwać wyrastanie co najmniej 1 x mniej więcej po 1,5 godziny wyjmując ciasto na blat, rozciągając i formując go ponownie w kulę. Lekko wyrośnięte ciasto wyjąc z miski, uformować podłużny bądź owalny bochenek, napinając dobrze powierzchnię ciasta posługując się metodą składania jak przy odgazowywaniu. Ułożyć bochenek w koszyku, ja wyłożyłam w pokrywce od brytfanny do wyrastania wysypanym mąką złączeniem ciasta do góry. Szczelnie okryć ściereczką i dodatkowo folią i pozostawić do II. wyrośnięcia na 3-4 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 240°C. Piec ok. 35 minut. Chleb powinien być ciemno brązowy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, szybko spryskać wodą i odstawić na kratce aż do zupełnego wystygnięcia




Tit