Sposób przygotowania:
Chleb tostowy marynarski z makiem
Do dużej miski wsypujemy oby dwie mąki,dodajemy sól. Do garnuszka rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i letnią wodę około1 szklanki.Czekamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę dokładnie wymieszać z solą.dodać drożdże i i dolewać tyle wody aby ciasto było dość gęste.Dobrze wymieszać kopyścią.Dodać olej i dobrze wyrabiać aż pokażą się pęcherze powietrza. Posypać po wierzchu mąką.przykryć czystą ściereczką.pozostawić w ciepłym miejscu aż raz ciasto zwiększy swoją powierzchnię. W między czasie ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 st. Można włączyć termoobieg. Foremki wysmarować olejem- dno i boki. jak ciasto zwiększyło już swoją objętość,znowu wybijamy kopyścią około minuty. I tak postępujemy 5x. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą porcję ciasta wkładamy do foremek. UWAGA-Ciasta w foremkach powinno być około3/4 wysokości czekamy chwilkę aż troszkę podrośnie. Smarujemy wierzch wodą i posypujemy dodatkami. Piec 50 min do 1 godziny. Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Przepis pewny robię ten chleb już od 15 lat na statkach,i zawsze wychodzi,no chyba że będę piekł go w sztormie. Zdjęcie zamieszczę za tydzień. SMACZNEGO!
haniakson
evita0007
reniakopp