Sposób przygotowania:
Chleb turecki (Pide - chleb placek)
Przygotowanie: Wybrać dużą miskę bo ciasto bardzo wyrasta ja takiej dużej nie mam to Biorę duży garniec. Drożdże rozpuścić w wodzie dodać cukier, oliwę, sól wymieszać. Na końcu dodać mąkę dokładnie wymieszać. Miskę dokładnie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Następnie jeszcze raz porządnie wymieszać i znowu przykryć folią i odstawić na 20 minut. Po upływie czasu ciasto wyłożyć na dużą blachę piekarnikową pokrytą papierem piekarskim. Naoliwić ręce i uklepać okrągły bądź owalny placek o grubości około 1,5 cm. Ręce się oliwi aby ciasto nie przylegało do dłoni. Ciasto jest bardzo klejące i luźne ale takie ma być. Placek posmarować wodą ja moczę ręce kilkakrotnie i wklepuję delikatnie w chleb. Posypać sezamem i czarnym kminkiem oczywiście nie jest to konieczne. Piekarnik dobrze nagrzać do 250 stopni. Przed włożeniem chleb można ponacinać w kratkę lub dziurki porobić albo nic nie robić. Wedle uznania. Piec jakieś 25 minut ale wszystko zależy od pieca może być i krócej albo dłużej. Ja ten chleb doglądam i patrzę na Kolor u mnie potrzebuje jakieś 35 minut. Piekę na pierwszej szynie od dołu. Chleb ten smakuje trochę jak bułka jest mięciutki w miąższu i ma lekko chrupiącą cienką skórkę.Turcy robią z tego chleba też Döner Kebab. Pieką mniejsze placki przekrywają na pół i wypełniają wnętrze chleba mięsem, kapustą, pomidorami, ogórkami, sałatą itp. no i sosem Cacik (yogurt, czosnek ogórek). Pycha!
luna
izuś
Sarenka
izuś
montajka
Drożdży świeżych 42 gramy - czyli 4,2 dkg. Czy w Polsce kostka drożdży ma 10 dkg? Nie wiedziałam.
kaloryfeeria