Sposób przygotowania:
Żulik czyli chlebek turecki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę/miód i podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły. Mleko wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h. Po tym czasie 2 keksówki o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto chwilkę wyrabiamy i przekładamy do keksówek. Odstawiamy je na 15-20 minut, aby ciasto ponownie podrosło. W tym czasie jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy chlebki. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Życzę smacznego :-) Uwaga: 1) Melasę można zastąpić miodem lecz chlebek smakuje najlepiej właśnie z melasą. 2) Z ciasta można piec również bułeczki. Pieczemy je wówczas około 20 minut.