Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Żulik czyli chlebek turecki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Chlebek turecki to smak moich czasów licealnych. Nie wyobrażałam sobie wówczas przerwy bez tego przysmaku. W Łodzi, gdzie mieszkam, zwany jest potocznie żulikiem.

Żulik czyli chlebek turecki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żulik czyli chlebek turecki

 

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej,
  • 7 g suchych drożdży (około 1,5 łyżeczki),
  • 330 ml mleka,
  • 2 łyżki masła (około 50 g),
  • 1/3 szklanki melasy (lub miodu),
  • 100 g rodzynków,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 jajko

 

 

Sposób przygotowania:

Żulik czyli chlebek turecki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę/miód i podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły. Mleko wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h. Po tym czasie 2 keksówki o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto chwilkę wyrabiamy i przekładamy do keksówek. Odstawiamy je na 15-20 minut, aby ciasto ponownie podrosło. W tym czasie jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy chlebki. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Życzę smacznego :-) Uwaga: 1) Melasę można zastąpić miodem lecz chlebek smakuje najlepiej właśnie z melasą. 2) Z ciasta można piec również bułeczki. Pieczemy je wówczas około 20 minut.
Żulik czyli chlebek turecki
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę/miód i podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły.
Żulik czyli chlebek turecki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy.
Żulik czyli chlebek turecki
Mleko wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki.
Żulik czyli chlebek turecki
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h.