czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Tureckie bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bułeczki są niezwykle delikatne i puszyste. Lekko słodkie, dzieci je uwielbiają! Ja uwielbiam je z samym masłem:)

Tureckie bułeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tureckie bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Tureckie bułeczki
1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. 2. Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na godzinę. Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami. Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce.
Tureckie bułeczki
Z ciasta uformować dziesięć okrągłych bułek
Tureckie bułeczki
bułki posmarowac jajkiem i posypac ziarnami