olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Chleb w cieście 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jest to idealny sposób, żeby nie wyrzucać stwardniałego chleba, ale zrobić z niego pożywną, pyszną kolację. Oszczędności nigdy dość! :)

Chleb w cieście 4

Składniki:

Chleb w cieście 4

 

  • kilka kromek chleba czerstwego
  • 1,5szklanki mleka
  • 2 jajka i tyle maki, aby otrzymać niezbyt gęste ciasto naleśnikowe
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Chleb w cieście 4
Chleb pokroić w cienkie, niezbyt duże kromki. Przyrządzić ciaso ,dodając do zółtek mleko, sól i odpowiednią ilość mąki. Dobnrze rozetrzeć, a na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maczać w cieście kromki chleba, kłaść na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz i smazyć z obu stron na złocisty kolor. Podawać z patelni z dżemem lub pikatnna surówką.