Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnisty.
2 dni wcześniej robimy zakwas. Do szklanki przesypujemy mąke i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości szklanki - mieszamy i zostawiamy w miejscu o temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wszystkie ziarna, sól zakwas oraz odrobinę ciepłej wody wedle potrzeby i zagnitamay ciasto, tak by się nie lepiło do rąk. Następnioe odkładamy na 2h. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i płynne wlewamy do odstanego ciasta. Ponownie zagniatamy jednolite ciasto dodając tylwopdy by ciasto miało odpowiednią konsytencje. Jeśli lepi się do rąk to dodajemy mąki. Ciasto nakładamy do 3 foremek wysypanych mąką, które ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 3-4h). Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200*. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po upieczeniu smarujemy skórkę wodą i czekamy do całkowitego wystygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wszystkie ziarna, sól zakwas oraz odrobinę ciepłej wody wedle potrzeby i zagnitamay ciasto, tak by się nie lepiło do rąk. Następnioe odkładamy na 2h. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i płynne wlewamy do odstanego ciasta. Ponownie zagniatamy jednolite ciasto dodając tylwopdy by ciasto miało odpowiednią konsytencje. Jeśli lepi się do rąk to dodajemy mąki. Ciasto nakładamy do 3 foremek wysypanych mąką, które ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 3-4h). Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200*. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po upieczeniu smarujemy skórkę wodą i czekamy do całkowitego wystygnięcia.