SUPERPRZEPIS

Chleb z 3 ziarnami z wypiekacza

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Chleb z 3 ziarnami z wypiekacza Więcej zdjęć (3)

Mleko można zastąpić wodą i mlekiem w proszku.

Składniki:

Chleb z 3 ziarnami z wypiekacza

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z 3 ziarnami z wypiekacza
Do formy z wypiekacza wlać podgrzane mleko, oliwę, sól, cukier. Następnie dodać przesianą mąkę i pokruszone świeże drożdże. Umieścić formę w wypiekaczu i nastawić program szybkiego pieczenia, który w moim wypiekaczu wynosi 1 godz i 20 minut. Po 10 minutach wsypać ziarna, (odłożyć odrobinę do posypania po wierzchu) i pozostawić aż wypiekacz zakończy pracę wyrabiania ciasta. Następnie wyjąć mieszadełka, wyrównać ciasto i posypać pozostałymi ziarnami. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć wypiekacz, wyjąć formę a z niej chleb.
Chleb z 3 ziarnami z wypiekacza
Do ciasta można dodać inne ziarna lub suszone owoce.
Chleb z 3 ziarnami z wypiekacza
Wierzch chlebka posypany ziarnami daje efektowny wygląd.

Tagi:

mak chleb