doowa

doowa

Kucharz
[Przepisów: 8]

Chleb z bazylią i mielonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek jest prosty w wykonaniu a po upieczeniu mięciutki i aromatyczny.

Chleb z bazylią i mielonymi  pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z bazylią i mielonymi pomidorami

 

  • 1łyżeczka drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • zioła ( ja dałam bazylię suszoną ) ok. 1 łyżki
  • mielone suszone pomidory ok. 1 łyżki
  • 450 gram mąki

Sposób przygotowania:

Chleb z bazylią i mielonymi pomidorami
Do 150 ml wody letniej wsypujemy drożdże i dodajemy szczyptę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut Do mąki dodajemy przyprawy różne, sól, pieprz, susz z pomidorów i bazylię do tego wlewamy zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę, mieszamy, ugniatamy dobre kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ugniatamy i wygniatamy chleb ponownie i układamy bochenek w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 C na około 20 -30 minut - a dokładniej do momentu w którym pukanie o dno chleba będzie głuchym pukaniem a skórka ładnie przyrumieniona.
Chleb z bazylią i mielonymi  pomidorami
Taka kromka świeżego chleba smakuje naet sama a co dopiero z ulubioną pastą.