SUPERPRZEPIS

Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas) Więcej zdjęć (5)

Chleb ma bardzo wyrazisty smak:) ale nam bardzo smakował,zapraszam:)

Składniki:

Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)

 

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 i 1/4 łyżki suszonej kolendry
  • 25 g suszonych borowików
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Suszone grzyby i kolendrę wrzucić do blendera i zmiksować najdrobniej jak się da. Do miski 2 razy przesiać mąkę ,dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć z mąką.Dodać sól oraz cukier,curry oraz pieprz. Następnie dodać rozdrobnione grzyby i kolendrę. Wymieszać dobrze suche składniki. Dodać oliwę oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)
borowiki i kolendrę zmiksować w blenderze
Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)
w dużej misce wymieszać make oraz przyprawy z borowikami i kolendrą
Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)
odstawić ciasto do wyrośnięcia a potem ponownie wyrobić
Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)
przełożyć do keksówki i piec około 60 minut w 200 st