Sposób przygotowania:
Chleb z borowikami i kolendrą (zakwas)
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Suszone grzyby i kolendrę wrzucić do blendera i zmiksować najdrobniej jak się da. Do miski 2 razy przesiać mąkę ,dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć z mąką.Dodać sól oraz cukier,curry oraz pieprz. Następnie dodać rozdrobnione grzyby i kolendrę. Wymieszać dobrze suche składniki. Dodać oliwę oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
jaNina
monikaT83