zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dziś sprawdziłam jak się spisuje garnek ceramiczny w piekarniku. Musze przyznać, ze super a chleb pieczony w nim wyszedł smaczny.

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym
Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier i mieszaj do momentu aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlej wodę i olej, wsyp sól i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz kozieradkę i siemię lniane i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Potem rękoma wyrób ciasto, oprósz ciasto mąką, przykryj miskę z ciastem ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrób i przełóż do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego olejem. Na środku zrób nacięcie na krzyż i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb wyrośnie wstaw garnek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i także wstaw miseczkę z wodą. Chleb piecz 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź na kratce.
Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym
Etap 1 Przygotuj skladniki na ciasto chlebowe
Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym
Etap 2Ciasto wyrób i zostaw do wyrośnięcia
Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym
Etap 3 gdy ciasto wyrosnie wstaw do piekarnika
Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym
Etap 4 Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź

Tagi:

pieczywo chleb