Sposób przygotowania:
Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym
Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier i mieszaj do momentu aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlej wodę i olej, wsyp sól i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz kozieradkę i siemię lniane i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Potem rękoma wyrób ciasto, oprósz ciasto mąką, przykryj miskę z ciastem ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrób i przełóż do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego olejem. Na środku zrób nacięcie na krzyż i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb wyrośnie wstaw garnek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i także wstaw miseczkę z wodą. Chleb piecz 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź na kratce.
zewa