Sposób przygotowania:
Chleb z dodatkiem cukiniiETAP 1:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i zostawić na kilka minut, aby puściła sok który dokładnie odcisnąć.
ETAP 2:
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, drożdżami i ziołami.
Jogurt wymieszać z oliwą i cukinią dodać taką mieszankę do mąki i przy pomocy robota wyrobić jednolite ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąkę i jeszcze raz je zagnieść następnie uformować bochenek i ułożyć go w wyłożonej papierem do pieczenie formie keksowej o długości 25 cm przygotowany chleb odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować zimną wodą i posypać czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 210 st i piec chleb około 40 minut po upieczeniu studzić na kratce.