iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb z dodatkiem cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszny chleb z moją ulubioną czarnuszką która nadaje mu niesamowitego aromatu, natomiast dodatek cukinii sprawia, że chlebek jest przyjemnie wilgotny.

Chleb z dodatkiem cukinii

Składniki:

Chleb z dodatkiem cukinii

 

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb z dodatkiem cukinii

ETAP 1:

Chleb z dodatkiem cukinii
Małą i twarda cukinię zetrzeć na oczkach tarki.

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i zostawić na kilka minut, aby puściła sok który dokładnie odcisnąć.

ETAP 2:

Chleb z dodatkiem cukinii
Ciasto wyrobić najlepiej przy pomocy robota.

Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, drożdżami i ziołami.

Jogurt wymieszać z oliwą i cukinią dodać taką mieszankę do mąki i przy pomocy robota wyrobić jednolite ciasto które odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Chleb z dodatkiem cukinii
Ciasto uformować w bochenek i ułożyć w formie.

Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąkę i jeszcze raz je zagnieść następnie uformować bochenek i ułożyć go w wyłożonej papierem do pieczenie formie keksowej o długości 25 cm przygotowany chleb odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb z dodatkiem cukinii
Chleb musi być dobrze wypieczony i chrupiacy.

Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować zimną wodą i posypać czarnuszką.

Piekarnik nagrzać do 210 st i piec chleb około 40 minut po upieczeniu studzić na kratce.


Tagi:

chleb cukinia