Sposób przygotowania:
Chleb z cukinią i mielonym lnemZaczyn:
Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Rozczyn drożdżowy:
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.
Ciasto właściwe:
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem, wodę i tartą cukinię, wymieszać.
Etap 6
Ciasto wyrabiać 15-20 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, podzielić na dwie części, przełożyć do małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (zamiast tej funkcji na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu lub umieścić tam naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
LauraLaura