SUPERPRZEPIS

Chleb z cukinią i mielonym lnem

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Chleb z cukinią i mielonym lnem

Pszenny domowy chlebek na zakwasie i drożdżach z dodatkiem tartej świeżej cukinii, mielonego lnu i płatków jaglanych...

Składniki:

Chleb z cukinią i mielonym lnem

Zaczyn:

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

  • 5 szklanek mąki pszennej typ 500
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/2 szklanki mielonego lnu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 15 dkg świeżej cukinii

Sposób przygotowania:

Chleb z cukinią i mielonym lnem

Zaczyn:

Chleb z cukinią i mielonym lnem
Przełożony do miski zakwas wymieszany z wodą i mąką.

Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.

Rozczyn drożdżowy:

Chleb z cukinią i mielonym lnem
Rozczyn drożdżowy zrobiony z mleka drożdży cukru i mąki.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.

Ciasto właściwe:

Chleb z cukinią i mielonym lnem
Umyta i starta na tarce o dużych oczkach cukinia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 4

Chleb z cukinią i mielonym lnem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Chleb z cukinią i mielonym lnem

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem, wodę i tartą cukinię, wymieszać.

Etap 6

Chleb z cukinią i mielonym lnem

Ciasto wyrabiać 15-20 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 7

Chleb z cukinią i mielonym lnem

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, podzielić na dwie części, przełożyć do małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Chleb z cukinią i mielonym lnem

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (zamiast tej funkcji na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu lub umieścić tam naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

cukinia chleb