jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam ciasto francuskie za jego wszechstronne wykorzystanie. Nadaje się do przygotowania deserów, ciast jak również wykwintnych tart, pieczeni, czy słonych przekąsek.

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • Jajko do smarowania,
  • Sezam do posypania,
  • Około 350- 400 gram świeżych liści szpinaku,
  • 60 gram szynki w kawałku,
  • 50 gram sera feta,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej,

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

ETAP 1

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
osuszony szpinak przysmażamy

Liście szpinaku przepłukujemy. Osuszone kroimy na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy liście stracą na swojej objętości odsączamy je z powstałej wody.

ETAP 2

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
łączymy składniki nadzienia

Odsączone ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich pokrojony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.

Gdy ser rozpuści się i połączy z liśćmi, nadzienie zdejmujemy z ognia i łączymy z serem żółtym i pokrojoną w kostkę szynką.

Całość studzimy.

ETAP 3

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
ciasto francuskie dzielimy na kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 15).

ETAP 4

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
na podzilone ciasto nakładamy nadzienie

Na każdy wydzielony kwadrat ciasta wykładamy porcję szpinakowego nadzienia.

ETAP 5

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
formujemy pierożki

Tak przygotowane kwadraty składamy na pół tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy widelcem.

Uformowane pierożki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pierożki pieczemy około 30 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.

Gotowe wyjmujemy.


Tagi:

przystawki