Sposób przygotowania:
Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiegoETAP 1
Liście szpinaku przepłukujemy. Osuszone kroimy na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy liście stracą na swojej objętości odsączamy je z powstałej wody.
ETAP 2
Odsączone ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich pokrojony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.
Gdy ser rozpuści się i połączy z liśćmi, nadzienie zdejmujemy z ognia i łączymy z serem żółtym i pokrojoną w kostkę szynką.
Całość studzimy.
ETAP 3
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 15).
ETAP 4
Na każdy wydzielony kwadrat ciasta wykładamy porcję szpinakowego nadzienia.
ETAP 5
Tak przygotowane kwadraty składamy na pół tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy widelcem.
Uformowane pierożki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pierożki pieczemy około 30 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
Gotowe wyjmujemy.
SylaUla
gusia1000